Пошук

РОЗ’ЯСНЕННЯ ДЛЯ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ, ЩОДО ЗНИЩЕННЯ НАСІННЯ, ЯКЕ НЕ МОЖЕ БУТИ ВИКОРИСТАНЕ ДЛЯ КОРМОВИХ ТА ПРОДОВОЛЬЧИХ ЦІЛЕЙ

Дата: 20.05.2020 15:37
Кількість переглядів: 511

Кожен суб’єкт  господарювання, що займається  рослинництвом, кормо виробництвом може мати в наявності залишки насіння сільськогосподарських культур. Якщо насіння не відповідає сортовим та посівним вимогам його здебільшого переводять на власні потреби, а саме використовують як продукт харчування або як корм для сільськогосподарських тварин. Коли ж насіння уражене в значній мірі грибковими хворобами, шкідниками  або оброблене хімічними засобами захисту, воно становить загрозу  екологічному та/або економічному благополуччю. Відповідно до ст. 17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал»,  таке насіння  не може бути використане на продовольчі, кормові та  інші цілі, як і садивний матеріал, що не може бути використаний для  створення багаторічних насаджень та підлягає  вилученню з обігу з послідуючим  фізичним знищенням.

У разі виявлення такого насіння чи садивного матеріалу, власник в триденний строк направляє заяву до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби.

Фото без опису

Насіння та/або садивний матеріал  підлягає знищенню  шляхом  спалювання, руйнування, фізико-хімічної, біологічної  або  іншої  обробки  під  наглядом  посадової особи  територіального  органу  Держпродспоживслужби (інспектора),  який  здійснює    державний    нагляд    (контроль)  у  сфері  насінництва  та      розсадництва.

Про час та місце знищення, інспектор повідомляє місцеву державну адміністрацію або орган місцевого самоврядування, на території яких заплановано здійснення знищення насіння та/або садивного матеріалу.

Інспектор здійснює огляд та візуально оцінює стан насіння та/або садивного матеріалу, перевіряє задокументовані показники, проводить зважування насіння та/або здійснює перерахунок садивного матеріалу, по якому ініційовано знищення, визначає спосіб знищення.

Насіння, що за висновком комісії не може бути використано на продовольчі, кормові цілі, знищується шляхом спалювання або іншим способом.

 Згідно з Методикою вилучення, утилізації та знищення сільськогосподарської сировини і харчових продуктів, що зазнали впливу пестицидів та агрохімікатів і непридатні до використання, використовують спосіб компостування.  Компостуванням непридатного насіння є його складування в ізольованих від зовнішнього впливу місцях з метою природного розкладання діючої речовини і подальшого використання як органічні добрива.

За фактом знищення насіння та/або садивного матеріалу інспектор територіального органу Держпродспоживслужби складає акт у чотирьох  примірниках,  які  мають  однакову  юридичну  силу, по  одному  для:

  • територіального органу Держпродспоживслужби; 

  • власника насіння  та/або садивного матеріалу, що знищено;

  • підприємства, що здійснювало знищення (у разі залучення); 

  • державної адміністрації або місцевого  органу  самоврядування  (за необхідності). 

 Документи, на підставі яких складено акт про знищення, долучаються до нього в якості невід’ємної частини.  


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь