Пошук

Розпочався весняний призов 2021 року

Дата: 21.04.2021 13:22
Кількість переглядів: 1183

Цими днями розпочався весняний призов до Збройних сил України. Про особливості весняного призову - 2021 йшлося на нараді 15 квітня в конференц-залі будинку рад Тульчинської районної державної адміністрації. В ході наради розглядалися питання щодо недопущення негативних проявів, непорозумінь, стосовно проведення заходів, пов’язаних з призовом громадян на строкову військову службу, нагнітання соціальної напруги в суспільстві та розповсюдження недостовірної інформації та інші нагальні питання, що стосуються призову “Весна 2021”.

Наголошувалося, що Відповідно до статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», відстрочка від призову в армію надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії: за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) ТЦК та СП документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

Кожен призовник може розраховувати на певні соціальні гарантії від держави. Так, під час призову їм виплачують грошову допомогу розміром два прожиткові мінімуми, що нині становить 4540 гривень і щомісячні кошти розміром 350–700 гривень (залежно від військового звання й посади) на додаткові особисті потреби. Під час звільнення у запас передбачена вихідна грошова допомога розміром вісім посадових окладів (2800–5600 гривень, залежно від військового звання й посади) і 12 окладів (4200–8400 гривень для військовослужбовців з-поміж дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування).
Також строковики можуть отримати відпустку (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця її проведення й назад), а час проходження строкової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. При цьому за ними зберігають робоче місце й середню заробітну плату за умови офіційного працевлаштування до призову. Після звільнення у запас (упродовж місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання) кожному строковику виплачують матеріальну допомогу в розмірі середньої зарплати на день призову, але не менше ніж прожитковий мінімум для працездатних осіб, установлений на 1 січня календарного року, наразі це 2270 гривень.

Осіб, призваних у період навчання у закладах передвищої або вищої освіти, після звільнення зараховують для продовження навчання до того закладу освіти, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання.

Разом з тим, варто зазначити, що в Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна. В якості адмін покарання за неявку до ТЦК та СП застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на термін до 3-х років.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь