Особливості харчування влітку
ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ
Особливості харчування влітку
Коли, як ні влітку отримати заряд бадьорості та здоров’я на багато місяців вперед користуючись овочево-ягідним розмаїттям? Тож, скористайтеся нашими порадами щодо правильного харчування в цю чудову пору року:
Як правильно скласти раціон літнього сезону
? Скоротіть калорійність страв: влітку організм людини потребує менше калорійної їжі: підвищення температури повітря на 10*С призводить до прискорення хімічних реакцій в організмі удвічі, при високих температурах покращується засвоєння кисню клітинами та зменшуються загальні енергетичні потреби. При кожному підвищенні t* на 10* скоротіть кількість калорій на 5-10%.
? Приблизний раціон літнього харчування: 25% жирів(з них 2/3 рослинних),
55% білків(співвідношення 50 на 50 рослинні та тваринні білки), 17% вуглеводи.
? влітку віддавайте перевагу легким овочевим супчикам, окрошкам та відмовитесь від борщів та міцних бульйонів. Не слід вживати у спеку жареної риби, м'яса, жирної їжі. Натомість, краще вживати курятину, відварену печінку, рибу з овочами, морепродукти. На гарнір стануть в нагоді овочеві салати, заправлені сметаною, рослинним маслом. Якщо вже дуже спекотно, час від часу можна замінити обід з 3х страв на фрукти та овочі. Їжте потроху, але частіше, іноді основний прийом їжі можна перенести на період, коли спека вщухне.
Які напої та в якій кількості краще пити влітку
? Пильно стежте за кількістю спожитої рідини: щоб гарно почуватися, особливо пильно стежте за кількістю спожитої рідини. Зневоднення під час спеки вельми небезпечне. Під час спеки рекомендується вживати 100-200мл рідини щогодини. Найліпше втамовувати спрагу простою водою, мінеральною (негазованою) водою, зеленим чаєм без цукру, компотами. Слід зауважити, що людям, які мають хворобу нирок, серцево-судинні захворювання, не слід вживати велику кількість рідини.
Запас яких мікроелементів потрібно поповнювати у спеку
? В достатньої кількості вживайте фрукти та овочі: разом з виділенням поту наш організм втрачає вітаміни та мікроелементи, в результаті чого послаблюється імунітет, розвивається вітамінна недостатність, ми відчуваємо кволість. Вітаміни та мікроелементи є необхідними для людини, оскільки вони не синтезуються (або практично не синтезуються) клітинами організму, тому запас їх необхідно постійно поповнювати. Для цього, потрібно в достатній кількості вживати сезонні фрукти, ягоди, овочі та приготовлені з них свіжі соки, морси а також трав’яні чаї ( з м’яти, шипшини тощо).
? Найбільша небезпека та прикрість, яка чатує на нас у період підвищення температур – харчові отруєння. Саме в цей період створюється сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, збудників кишкових інфекцій, найгостріші – холера, черевний тиф, вірусні гепатити А і В, дизентерія, ботулізм, сальмонельоз, стафілококові отруєння тощо.
Для запобігання харчовим отруєнням дотримуйтесь правил:
-
не купуйте продуктів в місцях, не призначених для торгівлі;
-
не купуйте несертифіковану продукцію;
-
звертайте увагу на термін придатності продуктів; чи зберігаються вони в холодильнику( t* не вище 6*С);
-
перед вживанням ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди під проточною водою;
-
готові страви довго не зберігайте; сирі та готові продукти зберігайте окремо;
-
готуйте їжу для дітей молодшого віку тільки на один прийом;
-
салати вживайте лише свіжоприготовлені;
-
перед їдою обов’язково мийте руки з милом;
-
не пийте сирої води з відкритих та необлаштованих джерел.
-
зберігайте харчові продукти в місцях,не доступних для гризунів і комах.
При появі симптомів харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, негайно зверніться до лікаря, бережіть своє здоров’я!
Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області спільно з Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації