ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА
Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області спільно з Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації інформує:
ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА
До найгостріших кишкових інфекцій, що спричиняють харчові отруєння відносяться холера, черевний тиф, вірусні гепатити А і Б, дизентерія, сальмонельоз, ботулізм, стафілококові отруєння, ентероколіпт.
ЗАГАЛЬНІ СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ
• слабкість, озноб, нудота, пронос;
• розлад шлунку, блювота;
• запалення тонкого кишківника;
• підвищення температури тіла;
• зневоднення організму;
• згущення крові;
• враження центральної нервової системи;
• параліч, порушення зору.
ШЛЯХИ ЗАПОБІГАННЯ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ
• суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил під час приготування, зберігання і транспортування продуктів харчування;
• не вживати неякісні, несертифіковані продукти харчування на стихійних ринках, сумнівної якості та без санітарного дозволу;
• воду та молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити;
• продукти харчування зберігати тільки в холодильнику;
• фрукти та овочі перед споживанням ретельно мити проточною водою та обливати кип’ятком;
• салати вживати тільки свіжо приготовленими;
• не контактувати з хворими на інфекційні захворювання;
• при появі вищезгаданих симптомів отруєння негайно звертатись до медичної установи.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Харчовим отруєнням легше запобігти, ніж їх лікувати.
Бережіть своє здоров'я!