Військовий облік жінок: світова практика на український лад.

Дата: 28.12.2021 08:48
Кількість переглядів: 905

Військовий облік жінок: світова практика на український лад.

 

17 грудня набув чинності наказ Міністерства оборони, згідно з яким жінки низки професій повинні будуть стати на військовий облік. Зрозуміло, що на тлі масового обговорення, пов'язаної зі скупченням російської армії на кордонах з Україною, таке рішення викликало занепокоєння та обурення серед жінок, спантеличило соцмережі. Тепер до кінця 2022 року, у нас дівчата є час, щоб стати на військовий облік. 

 

??У цій ситуації, головне, що потрібно зрозуміти: військовозобов’язаний та військовослужбовець – це різні речі! Військовий облік для жінок НЕ ОЗНАЧАЄ, що їх призиватимуть на службу. Наразі до діючої армії жінки можуть приєднатися виключно за контрактом і якщо у них є таке бажання. 

 

Чи є військовий облік для жінок в інших країнах? Так! Подібна практика вміло застосовується у Ізраїлі, Норвегії, Швеції, Південній Кореї та інших країнах світу. Але скрізь цей процес добровільний! 

 

Тому і в Україні модернізація військового обліку має бути без примусу! Але вкотре замість того, щоб провести роз’яснювальну роботу, Міністерство оборони просто поставило всіх перед фактом. 

 

Тож разом з колегами ініціювали реєстрацію важливого законопроєкту «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», який має удосконалити вимоги до порядку взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних.  

 

ЩО МИ ПРОПОНУЄМО: 

 Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних. 

 Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних. До речі, медики і зараз є військовозобов'язаними!

 

Але навіть якщо, не дай Бог, в країні настане момент, коли жінок і призиватимуть до армії, то зовсім необов'язково направлять на передову. Військових на фронті можуть обслуговувати кілька представників «мирних» професій. Це, наприклад, кухарі, медики у тилових лікарнях, психологи, політологи, перекладачі, соціологи, аналітики, програмісти. Всім цим людям нічого робити в окопах, але всі ці функції можуть виконувати жінки, якщо відповідних фахівців для потреб армії не вистачає серед чоловіків.

 

Без перебільшення, у нас жінки і так готові не тільки на облік ставати, але й брати зброю до рук і захищати країну. Але усе це повинно бути у цивілізованих та зрозумілих рамках. Було б добре, щоб на облік можна було стати електронно через "ДІЮ", наприклад. Це суттєво спростило процес та зберегло час та нерви усім.

 

Лариса БілозірФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь