Правовий статус та соціальні гарантії добровольців територіальної оборони

Дата: 13.04.2022 16:44
Кількість переглядів: 5455

СЕКТОР ТУЛЬЧИНСЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ІНФОРМУЄ

Правовий статус та соціальні гарантії добровольців територіальної оборони

Територіальна оборона є частиною Збройних Сил України.

На добровольців під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів Збройних Сил України.

Добровольче формування територіальної громади — воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.

Комплектування добровольчих формувань територіальних громад здійснюється на добровільній основі відповідно до Положення про Добровольчі формування територіальних громад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 року №1449.

Доброволець Сил територіальної оборони Збройних Сил України — це громадянин України або іноземець чи особа без громадянства, який перебуває в Україні на законних підставах впродовж останніх п’яти років та на добровільній основі зарахований до проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Як стати добровольцем територіальної оборони?

Щоб стати добровольцем територіальної оборони потрібно:

- мати вік від 18 років, проживати на території громади, де діє добровольче формування,

- пройти медичний, професійний та психологічний відбір (перевірку),

- подати заяву на ім’я командира добровольчого формування, який протягом 7 днів ухвалює рішення про зарахування до добровольчого формування або відмову,

- укласти контракт добровольця територіальної оборони, форма якого затверджено Наказом Міністерства оборони України від 07.03.2022 року №84.

- отримати посвідчення добровольця встановленої форми протягом 30 днів.

Таким чином, добровольцем є особа, яка уклала контракт добровольця територіальної оборони та якій видано посвідчення добровольці територіальної оборони.

Який порядок укладення контракту добровольця територіальної оборони?

Контракт добровольця територіальної оборони укладається з командиром добровольчого формування на добровільній основі, на час виконання державних та/або громадських обов’язків, маючи усі права, свободи, гарантії, закріплені Конституцією України, Кодексом законів про працю України, відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» та Положення про добровольчі формування територіальних громад.

Контракт укладається строком на три роки.

Але може бути достроково припинено (розірвано) з ініціативи Командира або Добровольця в порядку та на підставах, визначених п. 23 Положення про Добровольчі формування територіальних громад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 року №1449. Припинення контракту добровольця територіальної оборони має наслідком припинення членства в добровольчому формуванні.

Контракт добровольця територіальної оборони укладається в 4-х примірниках.

Примірники контракту добровольця територіальної оборони надаються:

- члену добровольчого формування,

- командиру військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил,

- командиру добровольчого формування,

- керівнику територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Облік громадян України, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, ведеться територіальним центром комплектування та соціальної підтримки за територіальним принципом.

Командир добровольчого формування веде іменний список добровольчого формування.

Таким чином, в підтвердження статусу добровольця територіальної оборони, останній повинен мати контракт та посвідчення добровольця територіальної оборони.

Копії цих документів працівник має надати роботодавцю для подальшого вирішення оформлення трудових відносин працівника-добровольця під час дії його контракту.

Дії роботодавця щодо працівника-добровольця.

В залежності від обставин: робочого часу, який витрачає працівник для виконання обов’язків добровольця, об’єму роботи, домовленостей між роботодавцем та працівником є три варіанти трудових відносин з працівником на час укладення ним контракту добровольця:

Видати наказ про увільнення працівника від виконання роботи у зв’язку із зарахуванням до складу добровольчого формування Сил територіальної оброни Збройних сил України на період воєнного стану.

Підставою видачі наказу є контракт добровольця територіальної оборони.

Враховуючи воєнний стан та активні бойові дії, доброволець не завжди може принести роботодавцю контракт. Тому в даних умовах для видачі такого наказу буде достатньо фото або скан контракту на електронну пошту або на будь-який месенджер роботодавця, а у разі не можливості – усного повідомлення від працівника.

Щодо оплати в період увільнення працівника, кожен роботодавець вирішує для себе: або виплачувати середній заробіток, як вказано в ст. 119 Кодексу Законів про Працю, або (за можливості) виплачувати повну заробітну плату, про що слід вказати в наказі.

У табелі обліку використання робочого часу проставляється відмітка «ІН» (інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул і т. ін.).

Видати наказ про гнучкий режим робочого часу з врахуванням часу залучення працівника до обов’язків як доброволець.

Підставою видачі цього наказу є заява працівника-добровольця. Розмір заробітної може бути може бути з врахуванням відпрацьованого часу, але не менше мінімальної.

Якщо працівник-доброволець може «суміщати» роботу та обов’язки добровольця без шкоди робочому процесу, то жодних наказів роботодавець не видає, а заробітна плата виплачується згідно умов трудового договору.

Чи зберігається за працівником-добровольцем робоче місце та заробіток?

Так, за працівником, який уклав контракт добровольця територіальної оборони, зберігається посада та середній заробіток, як і для військовослужбовців, які прямо зазначені в ст. 119 Кодексу Законів про Працю.

Не дивлячись на те, що ст. 119 КЗпП не містить прямої вказівки на добровольців, останні все ж такі мають такі гарантії виходячи з наступного:

  • Добровольчі формування у межах завдань територіальної оборони можуть провадити діяльність, яка визначена п. 2. Положенням, що за своєю суттю є виконання державних або громадських обов’язків, які здійснюються у робочий час.

  • На громадян України, зарахованих до складу добровольчих формувань територіальних громад, під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів Збройних Сил України.

  • Відповідно до затвердженої Форми контракту, доброволець уклавши контракт, виконує державні та/або громадські обов’язки, маючи усі права, свободи, гарантії, закріплені, зокрема, Кодексом законів про працю України, Закону та Положення. Держава, від імені якої виступає Командир, зобов’язується забезпечити належні умови для виконання

  • На добровольців під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Отже, трудові права добровольців територіальної оборони, такі самі як у військовослужбовці.

Відповідно до частини першої статті 119 Кодексу Законів про Працю на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Соціальні гарантії добровольців територіальної оборони це:

  • визначені ст. 119 Кодексу Законів про Працю,

  • визначені статутом Збройних Сил України,

  • визначені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»,

  • отримання статусу ветерана війни за активні бойові дії відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (ст. 25 Закону).

  • Законом України №7151 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», прирівняли добровольців територіальної оборони до ветеранів війни. Внесено до пункту 19 частини першої статті 6 та пункту 11 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» зміни, якими добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України визнаватимуться учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни;

  • право на призначення та виплату одноразової грошової допомоги, медичне забезпечення у разі смерті (загибелі), встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, що настали у зв’язку з виконанням завдань добровольця (ст. 25 Закону),

  • відшкодування збитків у зв’язку із затриманням, арештом або засудженням незаконними органами чи формуваннями, утвореними на тимчасово окупованих територіях України, або органами чи формуваннями країни, яка здійснює збройну агресію проти України, особам, залученим до конфіденційного співробітництва із Силами спеціальних операцій Збройних Сил.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

 

Завідувач сектору

Тульчинське бюро

правової допомоги Руслан ШвецьФото без опису

 

Правову допомогу також можна отримати
за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103
- у месенджері Фейсбук-сторінки:
https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
- у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога»
 https://t.me/ualegalaidchat
- у приватному чаті системи  БПД у Телеграм
http://legalaid.gov.ua/telegram.html
- у приватному чаті системи БПД у Вайбер
http://legalaid.gov.ua/viber.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь