Пошук

Інформація щодо документування воєнних злочинів!

Дата: 07.06.2022 09:47
Кількість переглядів: 281

Кожного для військові російської федерації вчиняють воєнні злочини на території України. Аби жодне порушення прав людини не лишилось непокараним, сьогодні із завдань всіх правоохоронних органів, органів державної влади та органів місцевого самоврядування є забезпечення плідної, узгодженої, скоординованої та кропіткої роботи по фіксуванню цих фактів.

З початку повномасштабного вторгнення росії на території України, станом на 20 травня, за даними Офісу Генерального прокурора, зафіксовано понад 13 тисяч воєнних злочинів, які потребують свого належного документування.

Велика кількість громадян (переселенців), є жертвами чи свідками воєнних злочинів, які ворог в окупованих населених пунктах чи на  територіях, де відбуваються бойові дії, і останні навіть тимчасово перебуваючи на території Тульчинського району, інформуємо вас про необхідність фіксації і документування кожного вчиненого окупантами злочину і найголовніше – алгоритму дій щодо того як це зробити.

Тульчинська районна військова адміністрація інформує про те, що Офісом Генерального Прокурора створено єдину платформу для збору доказів злочинів російської федерації – https://warcrimes.gov.ua/

Тобто, про те, що якщо особа стала потерпілим або свідком воєнних злочинів проти цивільного населення, або має будь-яку інформацію, фото-відео докази, остання може заповнити форму на сайті https://warcrimes.gov.ua/.

Мета впровадження прокуратурою указаної платформи є документація та збір доказів, які будуть використані для кримінального переслідування причетних до злочинів осіб, відповідно до українського законодавства, а також у міжнародному кримінальному суді в Гаазі та в спеціальному трибуналі після його створення.

В першу чергу слід розуміти, що воєнний злочин – це свідоме грубе порушення норм міжнародного гуманітарного права, за який винуватці (учасники бойових дій та особи, які відають їм накази) несуть індивідуальну кримінальну відповідальність, визначену рішення міжнародних воєнних трибуналів. До таких належать пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури, загибель цивільних осіб внаслідок застосування зброї окупантом, захоплення майна, пограбування окупаційними силами, відмова чи позбавлення доступу до медичної допомоги та інші.

Відповідно є актуальною та підлягає фіксації вся інформація про:

Загиблих і поранених мирних мешканців; факти катування (побиття, зґвалтування, утримування в заручниках, використання цивільних як «живого щита»); пошкодження та знищення цивільної інфраструктури: будівлі, культурні пам’ятки й інші невійськові об’єкти (як-от дамби, хімзаводи, автомобілі тощо); сліди обстрілів у житлових будинках; переодягання диверсантів в українську спец форму, використання українського паспорта, білого прапора як прикриття для вчинення злочинів; акти мародерства,пограбування; перешкоджання наданню медичної допомоги; ураження медичних і гуманітарних місій, тощо.

Вказаний перелік не є вичерпним.

А тому, при наявності у будь-кого зазначених відомостей, або ж інформації про факти вчинення воєнних злочинів остання має бути належним чином задокументована, адже від того наскільки правильно остання буде зібрана, залежить, чи будуть ці докази долучені до справи у подальшому.

З указаних питань будь-який громадянин, у будь-який зручний для нього спосіб, має можливість звернутись до Тульчинської окружної прокуратури Вінницької області, а бо ж її відділів, що діють на території Тульчинського району, а також Тульчинського РВП ГУНП у Вінницькій області

Адреси:

- Тульчинська окружна прокуратура, індекс 23600, вул.. Гагаріна,14, м.Тульчин, Вінницької області, e-mail: public-tulchyn@vin.gp.gov.ua , тел./факс (04335) 2-39-40.

- Крижопільський відділ Тульчинської окружної прокуратури, індекс 24600, вул. Ярослава Мудрого,1, смт Крижопіль, Тульчинського району Вінницької області, тел./факс (04340) 2-13-38

- Томашпільський відділ Тульчинської окружної прокуратури, розташованого за адресою, індекс 24200, вул..І.Гаврилюка, 57, смт.Томашпіль, Тульчинського району, Вінницької області, тел./факс: (04348) 2-11-85.

Звернутися до Тульчинської окружної прокуратури можливо як особисто, так і з письмовим зверненням, яке можливо надіслати поштою, шляхом подання електронного звернення або зателефонувавши на телефон «гарячої лінії» (0435) 2-39-40.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь