МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ДОНОРА КРОВІ

Дата: 14.06.2022 10:01
Кількість переглядів: 273

14 червня у світі відзначається Міжнародний день донора крові. День започатковано 2005 року, коли його затвердила Всесвітня асамблея охорони здоров'я, аби стимулювати сприяння добровільному і безкоштовному донорству крові.

Днем донорства обрали 14 червня через те, що цього дня народився Карл Ландштейнер — австрійський лікар, імунолог, який отримав Нобелівську премію за відкриття груп крові людини у 1930 році.

 За час існування донорського руху було доведено, що періодичні кровопускання, які дорівнюють одній донорській дозі (до 470 мл), безпечні для здоров'я донора. Завдяки здачі донорської крові відбувається активізація системи кровотворення. Внаслідок крововтрати після здачі донорської крові кістковий мозок посилює поповнення кров'яного русла новими еритроцитами. У результаті цього покращується обмін речовин, що, своєю чергою, є профілактикою різноманітних захворювань і підвищує стійкість організму в екстремальних ситуаціях. Здаючи кров, донор вивільняє свій організм від зайвого баласту і надлишку крові.

Всесвітній день донора крові з'явився, аби забезпечити платформу для вшанування людей, що добровільно здають кров без будь-якої грошової винагороди та для вираження подяки таким людям. Також цього дня звертається увага на необхідність регулярної здачі крові для запобігання її дефіциту.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну лікарні та центри крові відчувають брак донорів крові. Це стається з декількох причин:
 

  • Українці були вимушені поїхати з дому, щоб врятуватись від війни. За офіційними даними, понад 11 мнл людей стали тимчасово переміщеними.
  • Багато чоловіків приєдналися до лав ЗСУ, Тероборони та інших Сил оборони, через що не можуть здавати кров.
  • Представники силового блоку роками були регулярними донорами, але зараз усі вони захищають країну від ворога.

Водночас через збільшення кількості постраждалих від війни, як цивільних, так і військових, потреба в компонентах крові досягла практично критичного рівня.

Тож закликаємо вас доєднуватись до  гідної справи -  здачі крові! Врятуймо чиєсь життя!Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь