Пошук

Змінено строки прийняття спадщини в умовах воєнного стану

Дата: 05.08.2022 13:15
Кількість переглядів: 549

Після початку воєнної агресії уряд України дозволив не включати до строків прийняття спадщини або відмови від неї, період воєнного стану, що означало для спадкоємців можливість звернутися до нотаріуса для документального оформлення уже після завершення воєнного стану.

Але в червні місяці постановою Кабінету міністрів України від 24.06.2022 № 719 визначено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Це означає, що фактично, якщо строк прийняття спадщини почався до запровадження воєнного стану, встигнути подати заяву до нотаріуса необхідно буде уже у 2022 році, незалежно від того, чи завершиться воєнний стан у серпні, чи буде продовжений.

Так, за загальним правилом для прийняття спадщини чи відмови від неї у спадкоємців є строк у 6 місяців, який починається з дня смерті або оголошення спадкодавця померлим. Враховуючи зміни, внесені постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719, спадкоємці зможуть заявити про свої права на спадщину і після спливу відповідних 6 місяців, якщо цей строк припадає на період воєнного стану. Однак максимально для звернення до нотаріуса можуть бути додані 4 місяці воєнного стану.

Для прикладу:

Людина померла на тимчасово окупованій території 24 вересня 2021 року. За старими правилами її спадкоємці мали б заявити про свої права протягом 6 місяців із дня смерті, тобто до 25 березня 2022 року. Однак враховуючи запроваджений 24 лютого воєнний стан та норми постанови Кабінету міністрів України від 24.06.2022 року №719, подати заяву до нотаріуса такі особи матимуть право до 25 липня 2022 року.

Людина померла під час обстрілу 24 лютого 2022 року, коли було запроваджено воєнний стан. Враховуючи законодавчі зміни, звернутися до нотаріуса для прийняття спадщини спадкоємці зможуть протягом 10 замість 6 місяців з дня смерті спадкоємця, тобто до 25 грудня 2022 року.

Звертаємо увагу, що в умовах воєнного стану заяву про прийняття спадщини можна подати будь-якому працюючому нотаріусу, який внесений до Переліку та має доступ до реєстрів незалежно від:

  • останнього місця проживання спадкодавця

  • місцезнаходження його нерухомого та рухомого майна

  • реєстрації («прописки») спадкоємців

Перелік та контакти нотаріусів України, які працюють в умовах воєнного стану, можна знайти за посиланням  https://opendatabot.ua/open/notaries

За відповідними консультаціями з вищевказаних питань громадяни можуть звертатися до сектору «Тульчинське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; е-mail: tulchynske@legalaid.vn.ua


 

Завідувач сектору

«Тульчинське бюро правової допомоги" РУСЛАН ШВЕЦЬ

 

Правову допомогу також можна отримати за безкоштовним

телефоном системи БПД 0 800-213-103


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь