До уваги громадян: спалювати рослинні залишки та сміття суворо заборонено!

Дата: 19.10.2022 16:20
Кількість переглядів: 91

Попри ту кількість вогню на території нашої країни, яку спричинили окупанти, несвідомі громадяни продовжують спричиняти пожежі, завдавати шкоди довкіллю. Ба більше, самі ж страждають – отримують опіки, нищать власне майно.

В умовах воєнного часу відповідальність за спалення сухої рослинності збільшилась. Адже умисний підпал з метою нанесення збитків можуть прирівнювати до диверсійної діяльності та покарати позбавленням волі строком на п'ятнадцять років. Це передбачено ч. 2 ст. 113 (Вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту) ККУ.

Вогонь та дим шкодить навколишньому середовищу, знищує усе живе, вбиває родючість ґрунтів перед посівною, забруднює повітря, а в час воєнного стану — лякає та відвертає увагу ДСНС.

Нагадуємо, що штраф за випалювання опалого листя й залишків рослинності — від 3060 до 6120 гривень. Якщо виникла лісова пожежа — від 4590 до 15 300 гривень.

Законодавство України наголошує про екологічні права, обов’язки та відповідальність фізичних та юридичних осіб, а саме:

Конституція України. Стаття 50

Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища». Стаття 9. Екологічні права громадян України

Кожний громадянин України має право на:

а) безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище;

з) подання до суду позовів до державних органів, підприємств, установ, організацій і громадян про відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров’ю та майну внаслідок негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Стаття 12. Обов’язки громадян у галузі охорони навколишнього природного середовища

Громадяни України зобов’язані:

а) берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

в) не порушати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів.

Закон України «Про охорону атмосферного повітря»

Стаття 20. Не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержанні вимог, встановлених законодавством про охорону атмосферного повітря.

Власники або уповноважені ними органи підприємств, установ, організацій та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності зобов’язані забезпечувати переробку, утилізацію та своєчасне вивезення відходів, які забруднюють атмосферне повітря, на підприємства, що використовують їх як сировину, або на спеціально відведені місця чи об’єкти.

Наказ №76 від 17.05.2005 «Про затвердження Правил утримання будинків та прибудинкових територій»

3.4.16 Спалювання всіх видів відходів на території домоволодінь і в сміттєзбірниках забороняється.

Наказ №105 від 10.04.2006 «Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України»

4.2. На об’єктах благоустрою зеленого господарства забороняється:

– випалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушати інші правила протипожежної безпеки.

9.1.19. абзац 3.

Спалювати листя категорично забороняється.

Кодекс України про адміністративні правопорушення

Стаття 82

Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення – тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 77-1

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 152

Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь