РОЗРОБКА МЕТОДИЧНИХ РЕКОМЕНДАЦІЙ ПРОВЕДЕННЯ АТЕСТАЦІЇ РОБОЧИХ МІСЦЬ ЗА УМОВАМИ ПРАЦІ

Дата: 30.01.2023 13:25
Кількість переглядів: 131

РОЗРОБКА МЕТОДИЧНИХ РЕКОМЕНДАЦІЙ ПРОВЕДЕННЯ АТЕСТАЦІЇ РОБОЧИХ МІСЦЬ 
ЗА УМОВАМИ ПРАЦІ
Документ розроблено відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці , затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 № 442.
МЕТА АТЕСТАЦІЇ
      Врегулювання відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками у галузі реалізації прав на здоров’я та безпечні умови праці.
Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах незалежно від форм власності, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина й матеріали, є потенційними джерелами шкідливих та небезпечних факторів , що можуть негативно сприяти на стан здоров’я працівників того ж підприємства.
Періодичність , графіки атестації встановлюється підприємством у колективному договорі та проходить раз в п’ять років.
З результатами атестації мають обов’язково ознайомитись працівники які атестуються.
До комісій проведення атестації рекомендується вводити спеціалістів відділу , головного технолога, працівників відділу кадрів. Рекомендується включати також представників інших організацій , зокрема територіальних органів Державної служби України з питань праці. 
У випадку коли на робочих місцях не можна забезпечити допустимі умови праці за технологічними умовами виробництва, технічною недосяжністю  та економічною обгрунтованою недоцільністю працівники мають право на пільгове пенсійне забезпечення , пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.
Пропозиції та зауваження до Методичних рекомендацій щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці приймаються за адресою : Управління інспекційної діяльності  Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.
Вінницька область , місто Вінниця , вул. Магістратська 37
Телефон : ( 0432) 67-29-80 
Методичні рекомендації щодо проведення медичних оглядів
Обов’язкові медичні огляди працівників певних категорій Стаття 17.
Роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, та щорічно обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.
За результатами періодичних медичних оглядів у разі потреби роботодавець повинен забезпечити відповідних оздоровчих заходів. Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здоров’я , працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством  за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров’я працівника.
Порядок проведення медичних оглядів визначається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров’я. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246 «Про затвердження порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій»
Роботодавець має право у встановленому законом порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності , а також зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.
Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок позачерговий медичний огляд працівників:  за заявою працівника ,якщо він вважає що погіршення стану його здоров’я пов’язане з умовами праці; за своєю ініціативою , якщо стан здоров’я працівника не дозволяє йому виконувати свої трудові обов’язки.
Організація Проведення Медичних Оглядів Роботодавцем
Роботодавець повинен під час укладання трудового договору поінформувати працівника під підписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів ,можливі наслідки для впливу на здоров’я та про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.
Працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров’я. До виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, допускаються особи за наявності висновку психофізіологічної експертизи. Роботодавець погоджує план-графік проведення медичних оглядів закладами охорони здоров’я. Забезпечує своєчасну явку працівників на медичні огляди.
Відсторонює від роботи працівників, які не пройшли в установлений термін медичні огляди, та не допускає до роботи працівників, яким за медичним висновком така робота протипоказана за станом здоров’я.


Перелік шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу при роботі з якими потрібні обов’язкові попередній медичний огляд працівників.
Загальні положення:
У медичних оглядах працівників , обов’язкова участь терапевта.  Фахівці іншого медичного профілю залучаються до складу медичних комісій з урахуванням характеру дії шкідливих факторів трудового процесу і виробничого середовища на стан здоров’я працівників. 
Обов’язково враховується перелік загальних медичних протипоказань до роботи з шкідливими та небезпечними факторами виробничого середовища і трудового процесу, додаткові протипоказання у відповідності до конкретних виробничих факторів.
Працівникам , які підлягають попередньому ( періодичним )медичним оглядам, в обов’язковому порядку проводиться :дослідження крові  та ЕКГ.
При попередньому медичному огляді обов’язково проводиться рентгенографія  органів грудної клітини у прямій проекції, а при періодичному – флюорографія.
При проведенні попереднього ( періодичних) медичних оглядів жінок , оглядає акушер – гінеколог.  Строки таких оглядів повинні збігатися зі строками періодичних медичних оглядів ,  1 раз на рік.
Пропозиції та зауваження до Методичних рекомендацій щодо проведення медичних оглядів приймаються за адресою : Управління інспекційної діяльності  Центрально-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.
Вінницька область, м. Вінниця , вул. Магістратська , 37
Електронна адреса: dsp@vndsp.gov.ua
Телефон :  (0432) 67-29-80 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь