Алгоритм дій та необхідні документи для отримання статусу учасника бойових дій

Дата: 09.03.2023 08:37
Кількість переглядів: 88

СЕКТОР «ТУЛЬЧИНСЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ» ІНФОРМУЄ

 

Алгоритм дій та необхідні документи для отримання статусу учасника бойових дій

Хто має право звернутись до міжвідомчої комісії Міністерства оборони України для отримання статусу учасника бойових дій:

  • командир (начальник) військової частини;

  • особисто військовослужбовець;

  • особа, звільнена з військової служби.

Документи, що подаються на розгляд Комісій, готують відповідні підрозділи служб персоналу (кадрових центрів) або підрозділи соціального забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки або особисто заявник.

Які документи необхідні для подачі на розгляд Комісій:

- Довідка про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

В обов’язковому порядку необхідно надати не менш як один з таких документів:

витяги (копії) бойових донесень; 

  • витяги (копії) з журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки); 

витяги (копії) з вахтових журналів; 

копії польотних листів; 

копії матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами  поранень, контузій, каліцтв, що були зазнані під час бойових дій.

Також можуть додаватись інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання особою особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань, серед них: 

копії рапортів командирів підрозділів (груп), екіпажів кораблів (катерів, суден забезпечення, літаків, вертольотів) про виконання бойових (службових) завдань (знищення, захват техніки або живої сили противника); 

витяги з наказів Генерального штабу Збройних Сил України, командирів (начальників) органів військового управління, військових частин (органів, підрозділів), установ та закладів, Командувача об’єднаних сил, командувачів угруповань військ, командирів оперативно-тактичних угруповань про прибуття (вибуття) до (з) районів виконання бойових (службових) завдань; 

витяги з наказів (по стройовій частині) командирів (начальників) органів військового управління, військових частин (органів, підрозділів), установ та закладів угруповань про прибуття (вибуття) до (з) районів виконання бойових (службових) завдань, документи про направлення у відрядження до (з) районів виконання бойових (службових) завдань та інші.

Для осіб, які перебували в полоні або в заручниках, матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактом потрапляння в полон або в заручники.

Згода на збір та обробку персональних даних;

Дві кольорові фотокартки розміром 3×4 см на матовому папері, зображення обличчя має займати 65-70 % фотокартки.

Якщо ці документи на розгляд Комісії подав безпосередньо командир, то вона у місячний строк повідомить його про ухвалене рішення. Оформлені посвідчення видаються військовослужбовцям особисто.

У випадку, коли військовослужбовець бажає самостійно передати документи на розгляд Комісії, він подає на ім’я командира (начальника) військової частини (органу, підрозділу) рапорт щодо надання йому комплекту документів, які є підставою для надання статусу учасника бойових дій.

Після отримання необхідних документів, військовослужбовець у підрозділі служби персоналу (кадровому центрі) дізнається адресу комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, на яку покладається вирішення питання про визнання його учасником бойових дій, для самостійного подання документів на розгляд відповідної комісії.

На розгляд Комісії військовослужбовець, крім перелічених документів, подає рапорт (заяву) щодо розгляду його документів,  засвідчені копії сторінок паспорта громадянина України з даними про прізвище, ім’я та по батькові, видачу паспорта, місце проживання та документа про присвоєння ідентифікаційного номера або лицьового і зворотного боку паспорта громадянина України у формі картки та документа, що підтверджує місце проживання.

Комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій зобов’язана у місячний строк з дня їхнього отримання розглянути та довести ухвалене комісією рішення до військовослужбовця з наданням роз’яснення щодо порядку отримання посвідчення учасника бойових дій.

Особа, звільнена з військової служби, подає до свого територіального центру комплектування та соціальної підтримки перелічені документи, а також заяву щодо розгляду питання отримання УБД, засвідчені копії сторінок паспорта громадянина України з даними про прізвище, ім’я та по батькові, видачу паспорта, місце проживання та документа про присвоєння ідентифікаційного номера або лицьового і зворотного боку паспорта громадянина України у формі картки та документа, що підтверджує місце проживання.

Відповідні підрозділи соціального забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки перевіряють, чи документи містять достатні докази та підтверджувальні факти виконання особисто заявником або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів та відповідність вимогам нормативно-правових актів (керівних документів) з питань надання статусу учасника бойових дій. У разі потреби, роблять запити до військових частин, де особи проходили військову службу або до відповідних архівних установ. Після оформлення необхідного комплекту документів направляють його на розгляд  Комісії.

Комісія зобов’язана в місячний строк з дня їхнього отримання від ТЦК та СП розглянути наданий пакет документів та винести рішення.

Підрозділи соціального забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки після отримання рішення комісії про надання особі статусу учасника бойових дій організовують доведення рішення комісії до відповідної особи та організовують роботу з видачі посвідчення учасника бойових дій особисто заявнику.

Але слід звернути увагу, що Міністерство юстицій України роз’яснило: вимоги щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій не встановлюються. Учасниками бойових дій можуть стати військовослужбовці ЗСУ, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Служби зовнішньої розвідки, Держспецтрансслужби та Військової прокуратури України.

На цей статус також можуть подавати документи особи рядового та начальницького складу підрозділів Міністерства внутрішніх справ, Держспецзв’язку, Державної фіскальної служби, Управління державної охорони, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної кримінально-виконавчої служби, які перебували у складі добровольчих формувань. Окрім військових, статус УБД можуть отримати волонтери.

За відповідними консультаціями з вищевказаних питань громадяни можуть звертатися до сектору «Тульчинське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; е-mail: tulchynske@legalaid.vn.ua


 

Завідувач сектору

«Тульчинське бюро правової допомоги" РУСЛАН ШВЕЦЬ

 

Правову допомогу також можна отримати за безкоштовним

телефоном системи БПД 0 800-213-103


- у месенджері Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
- у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога»https://t.me/ualegalaidchat
- у приватному чаті системи БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html
- у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
- написавши на електронну пошту Томашпільського місцевого центру tomashpil.vinnitsya@legalaid.vn.ua

 



Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь