ЗВІТ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБ ЖИТЕЛІВ ШПИКІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ У СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГАХ

Дата: 31.07.2023 13:19
Кількість переглядів: 199

ЗВІТ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБ ЖИТЕЛІВ ШПИКІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ У СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГАХ

 

           Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 20.01.2014 № 28 «Про затвердження Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах» та з метою виявлення та аналізу потреб громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, визначення пріоритетів щодо надання соціальних послуг розпорядженням селищного голови від 28.02.2023 № 37-р «Про створення робочої групи з питань визначення потреб населення Шпиківської територіальної громади у соціальних послугах»  створено робочу групу щодо визначення потреб населення у соціальних послугах.

               Для удосконалення процесу визначення потреб населення у соціальних послугах протягом лютого-квітня 2023 року проведено соціологічне опитування шляхом анкетування мешканців громади. Основною метою оцінки є визначення соціальних груп в громаді, що потребують соціальних послуг для надання в ТГ, та розробка рекомендацій щодо шляхів розвитку та удосконалення надання соціальних послуг.  

               При формуванні показників потреби населення Шпиківської територіальної громади у соціальних послугах враховані дані комунальної установи «Центру надання соціальних послуг», служби у справах дітей, відділу освіти, КНП «ЦПМСД»,старостинських округів, відповіді на анкети. 

                  Статистика соціальних груп

Соціальна група

Кількість, чол.

  1. Пенсіонери

3032

  1. Особи похилого віку (за 80)

829

  1. Особи з інвалідністю

811

  1. Діти

2547

  1. Діти з інвалідністю

52

  1. Бездоглядні діти

0

  1. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування

35

  1. Діти під опікою/піклуванням

17

  1. Діти, які перебувають у складних життєвих обставинах

19

  1. Сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах (з дітьми)

42

11.Внутрішньо переміщені особи

1897

12.Особи, які постраждали від домашнього насильства

27

13.Бездомні особи

0

14.Особи, які постраждали від торгівлі людьми

0

15.Багатодітні сім'ї

191

16.Ліквідатори ЧАЕС

18

17.Ветерани Другої світової війни

1

18.Ветерани АТО/ООС

299

19.Діти, які перебувають в інтернатних установах

12

          

            В громаді  відповідно до «Закону про соціальні послуги» діє комунальна  установа,«Центр надання соціальних послуг» Шпиківської селищної ради , яка надає соціальні послуги  мешканцям Шпиківської територіальної громади . Недержавні надавачі соціальних послуг на території селищної ради відсутні.

            Основними завданнями КУ «Центру надання соціальних послуг» Шпиківської селищної ради є проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню у складні життєві обставини осіб та сімей з дітьми та надання їм комплексу соціальних послуг відповідно до їх потреб з метою подолання складних життєвих обставин та мінімізації негативних наслідків таких обставин.  Метою є удосконалення соціальної роботи з сім’ями даної категорії, соціально-правовий захист дітей, підвищення ефективності діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.      

             На обліку КУ «Центру надання соціальних послуг» Шпиківської селищної ради протягом 2022 року знаходилось 45 сім’ї, в яких виховувалось  107 дітей,  що перебували в складних життєвих обставинах, 3 сім’ї знято з обліку як таких, що подолали або мінімізували складні життєві обставини. У всіх цих сім’ях здійснено оцінювання потреб, за результатами якого прийнято 45 рішень Управлінням соціального захисту населення Шпиківської селищної ради про надання соціальних послуг.

            КУ «Центр надання соціальних послуг»  має відділення  соціальної допомоги вдома та відділення соціальної роботи . В  центрі працює  31  особа, з них –24 соціальних робітників.

             Одним з основних завдань КУ «ЦНСП» є постійна робота по виявленню громадян похилого віку, інвалідів, хворих (з числа осіб працездатного віку на період встановлення їм групи інвалідності, але не більше як чотири місяці), громадян, які перебувають у складній  життєвій ситуації, які нездатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги та надання різних видів послуг.

              На протязі 2022 року Центром було надано 458 соціальні послуги : догляд вдома- 240, консультування-97, соціальний супровід сімей/ осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах-10, соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти – сироти і діти позбавлені батьківського піклування-6, інформування-105 .

             На сьогоднішній день у відділенні  соціальної допомоги вдома обслуговується 202 особи. 

             Огляд отримувачів соціальних послуг

В ході опитування населення проведено анкетування 190 мешканців ТГ. Середній вік респондентів становить 50-60 років.

Респондентам було запропоновано зазначити, до яких соціальних груп належать вони або члени їх родин. Згідно з результатами опитування найбільше осіб похилого віку 81 особа. На питання «Чи  ви достатньо проінформовані про соціальні послуги, що надаються у громаді»  майже всі респонденти відповіли «так».

Соціальні послуги, які надаються і у яких є потреба і задоволеність ними

В ході опитування населення було з’ясовано види соціальних послуг, які отримують респонденти та члени їх сімей, рівень задоволеності отримуваними послугами, а також потребу респондентів в окремих соціальних послугах.

Як засвідчили результати опитування населення ТГ, найбільшій кількість респондентів відзначили потребу в  таких соціальних послугах:

Догляд вдома-58;

Натуральної допомоги-48;

послуги консультування -47;

інформування-39.

соціального супроводу – 16 ;

представництво інтересів 13;

соціальна профілактика – 15;

           При цьому слід зазначити, що деякі респонденти можуть отримувати два та більше видів соціальних послуг. Найбільшої підтримки в громаді потребують люди похилого віку, особи з інвалідністю, сім'ї, які перебувають у складних життєвих обставинах. В громаді є потреба в наданні послуги догляд вдома, натуральна допомога, стаціонарного догляду громадянам похилого віку, які не здатні до самообслуговування та потребують стороннього догляду за станом здоров’я (зокрема, що не можуть самостійно пересуватися). Оскільки стаціонарне відділення для постійного перебування одиноких непрацездатних громадян в Шпиківській територіальній громаді відсутнє, то дану послугу закуповуємо в сусідній територіальній громаді для охоплення наших громадян соціальною послугою стаціонарного догляду.

        За результатами визначення потреб населення Шпиківської територіальної громади та наданими пропозиціями щодо покращення якості надання соціальних послуг робочою групою прийняті наступні рішення:

- у 2023 році для задоволення потреб населення Шпиківської територіальної громади у соціальних послугах продовжити надання наступних соціальних послуг: догляд вдома,  натуральна допомога, соціальний супровід, консультування, інформування та залучати для отримання соціальних послуг нові категорії громадян, які потребують соціальної підтримки;

- посилити роботу щодо виявлення осіб, які знаходяться в складних життєвих обставинах та потребують соціальних послуг;

- усім суб`єктам, задіяним у наданні соціальних послуг, покращити інформаційно-роз`яснювальну роботу серед населення громади щодо соціальних послуг, облаштовувати інформаційні куточки в старостинських округах, на яких повинна міститись доступна, актуальна і вичерпна інформація для отримання послуг, розміщувати актуальну інформацію щодо соціальних послуг у Центрі надання соціальних послуг, установах охорони здоров`я, на офіційному веб-сайті Шпиківської громади, сторінці в Facebook КУ «Центр надання соціальних послуг » Шпиківської селищної ради, групі Шпиківська громада;

- комунальній установі «Центр надання соціальних послуг» Шпиківської селищної ради проводити щорічно внутрішній моніторинг та оцінювання якості надання усіх соціальних послуг у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 449 «Про затвердження Порядку проведення моніторингу надання та оцінки якості соціальних послуг»;

- забезпечити проведення щорічної оцінки потреб громади у соціальних послугах та надання базових соціальних послуг у громаді, у відповідності до Закону України «Про соціальні послуги»;

                Подальше систематичне визначення потреб територіальної громади у соціальних послугах дозволить вчасно реагувати на соціальні та демографічні процеси та  попередити виникнення соціальних проблем.

Фото без опису

 

.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь