Охорона праці – запорука збереження здоров’я працюючих .

Дата: 30.10.2023 08:35
Кількість переглядів: 160

Охорона праці – запорука збереження здоров’я працюючих .

 

Шановні роботодавці.

 

Зниження рівня виробничого травматизму залежить від добросовісного ставлення до виконання вимог нормативно-правових актів з охорони праці безпосередньо керівників та працівників на кожному робочому місці. Але на превеликий жаль кількість потерпілих осіб внаслідок трудового каліцтва та утриманців, внаслідок смерті на виробництві не зменшується.

А хто в цьому винен? Звичайно, кожен керівник, роботодавець, спеціаліст середньої ланки, той, хто безпосередньо працює з людьми і бачить усі порушення з охорони праці а також - працюючі.

Основними причинами виробничого травматизму на підприємствах, в установах і організаціях Вінничини за 9 місяців 2023році були організаційні причини - до 80%. Переважно це порушення трудової і виробничої дисципліни, недоліки в навчанні безпечним прийомам праці.

У кожній галузі є підприємства, на яких кількість нещасних випадків на виробництві незначна. Нерідко керівники таких підприємств вважають, що у них з охороною праці все гаразд. Проте, якщо уважніше придивитися, перевірити виробничі цехи, дільниці та території таких підприємств, то в очі впадає безліч порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці, і тут не так вже й далеко до травмування людей. Особливо це стосується невеликих підприємств, де працюючих менше 50 чоловік і відсутня служба з питань охорони праці, а самі керівники, і спеціалісти подібних структур часто-густо не мають елементарних знань з питань охорони праці.

Згідно статті 13 Закону України «Про охорону праці» чітко визначено обов'язки роботодавця щодо управління охороною праці. Зокрема, наголошено, що роботодавець зобов'язаний створити на кожному робочому місці і в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до вимог нормативно-правових актів, а також забезпечити дотримання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Проте, багато роботодавців несвоєчасно і не в повному обсязі виділяють кошти згідно зі ст. 19 Закону України «Про охорону праці», які необхідно спрямовувати на забезпечення умов праці.

Зниження рівня виробничого травматизму залежить не тільки від фінансування заходів з охорони праці, навчання працівників безпечним прийомам праці, від медичних оглядів, професійного добору, надійності роботи устаткування, але в першу чергу, від добросовісного ставлення до виконання вимог нормативно-правових актів з охорони праці безпосередньо працівниками на своєму робочому місці. Згідно зі ст. 14 Закону України «Про охорону праці» працівник зобов'язаний дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства.

Комплексний підхід до профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, розуміння важливості навчання керівників і спеціалістів з охорони праці мають сприяти поліпшенню соціального клімату на підприємствах, безумовному виконанню Закону України «Про охорону праці» що в свою чергу буде запорукою збереження здоров’я працюючих.

 

 

 

Головний спеціаліст Відділу профілактики та розслідування нещасних випадків Управління контрольно - перевірочної роботи Головного управління пенсійного фонду України у Вінницькій області Сергій ПАШЕНЬКОФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь