Охорона праці – запорука збереження здоров’я працюючих .

Дата: 30.10.2023 08:35
Кількість переглядів: 150

Охорона праці – запорука збереження здоров’я працюючих .

 

Шановні роботодавці.

 

Зниження рівня виробничого травматизму залежить від добросовісного ставлення до виконання вимог нормативно-правових актів з охорони праці безпосередньо керівників та працівників на кожному робочому місці. Але на превеликий жаль кількість потерпілих осіб внаслідок трудового каліцтва та утриманців, внаслідок смерті на виробництві не зменшується.

А хто в цьому винен? Звичайно, кожен керівник, роботодавець, спеціаліст середньої ланки, той, хто безпосередньо працює з людьми і бачить усі порушення з охорони праці а також - працюючі.

Основними причинами виробничого травматизму на підприємствах, в установах і організаціях Вінничини за 9 місяців 2023році були організаційні причини - до 80%. Переважно це порушення трудової і виробничої дисципліни, недоліки в навчанні безпечним прийомам праці.

У кожній галузі є підприємства, на яких кількість нещасних випадків на виробництві незначна. Нерідко керівники таких підприємств вважають, що у них з охороною праці все гаразд. Проте, якщо уважніше придивитися, перевірити виробничі цехи, дільниці та території таких підприємств, то в очі впадає безліч порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці, і тут не так вже й далеко до травмування людей. Особливо це стосується невеликих підприємств, де працюючих менше 50 чоловік і відсутня служба з питань охорони праці, а самі керівники, і спеціалісти подібних структур часто-густо не мають елементарних знань з питань охорони праці.

Згідно статті 13 Закону України «Про охорону праці» чітко визначено обов'язки роботодавця щодо управління охороною праці. Зокрема, наголошено, що роботодавець зобов'язаний створити на кожному робочому місці і в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до вимог нормативно-правових актів, а також забезпечити дотримання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Проте, багато роботодавців несвоєчасно і не в повному обсязі виділяють кошти згідно зі ст. 19 Закону України «Про охорону праці», які необхідно спрямовувати на забезпечення умов праці.

Зниження рівня виробничого травматизму залежить не тільки від фінансування заходів з охорони праці, навчання працівників безпечним прийомам праці, від медичних оглядів, професійного добору, надійності роботи устаткування, але в першу чергу, від добросовісного ставлення до виконання вимог нормативно-правових актів з охорони праці безпосередньо працівниками на своєму робочому місці. Згідно зі ст. 14 Закону України «Про охорону праці» працівник зобов'язаний дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства.

Комплексний підхід до профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, розуміння важливості навчання керівників і спеціалістів з охорони праці мають сприяти поліпшенню соціального клімату на підприємствах, безумовному виконанню Закону України «Про охорону праці» що в свою чергу буде запорукою збереження здоров’я працюючих.

 

 

 

Головний спеціаліст Відділу профілактики та розслідування нещасних випадків Управління контрольно - перевірочної роботи Головного управління пенсійного фонду України у Вінницькій області Сергій ПАШЕНЬКОФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь