Про підготовку зерносховищ до приймання зерна і насіння нового урожаю

Дата: 04.06.2024 10:34
Кількість переглядів: 73

Щоб зерно повноцінно зберігалося і не втрачало своєї якості, необхідно ретельно і своєчасно підготувати зерносховища (елеватор) до приймання і зберігання врожаю у новому сезоні.

Починати підготовку слід ще задовго до старту збирання і приймання зерна нового врожаю.

Так, на кожному підприємстві необхідно підготувати так звану «матеріально-технічну базу», тобто підприємство в міру можливості повинне повністю звільнитися від залишків зерна минулих років, провести комплексне обстеження зерносховищ, знезараження зерна і зерносховищ, ревізію та ремонт транспортного і технологічного обладнання, а в разі необхідності – реконструкцію або технічне переозброєння   потужностей.

Крім того, складається план приймання і розміщення зерна нового врожаю по складах і силосах елеватора. Цей план повинен передбачати:

  • раціональне використання місткостей зерносховищ;

  • правильне розміщення зерна залежно від його культури, якості і кількості;

  • передбачення зайвих внутрішніх переміщень зерна;

  • раціональне використання механізованих зерносховищ, зерносушарок та іншого технологічного і транспортного обладнання;

  • резервну місткість у розмірі 10% у зерноскладах, не обладнаних активним вентилюванням, для проведення внутрішньо складських робіт, а в елеваторах – не менше ніж один вільний силос на кожен надсилосний транспортер для переміщення зерна.

Під час роботи підприємства із заготівлі зерна необхідно проводити постійні огляди устаткування, фіксувати вузькі місця, аналізувати причини неполадок. Виходячи з цього, необхідно складати попередній план виконання робіт із заміни, реконструкції, модернізації обладнання, а також план проведення планових ремонтних робіт. Він повинен складатися на початку року і передбачати здійснення таких робіт протягом усього періоду приймання і зберігання зерна у поточному році. Саме це забезпечить успішну та безвідмовну експлуатацію транспортно-технологічних ліній у період приймання і зберігання зерна.  Транспортне і самопливне обладнання – в зоні підвищеної уваги!

Для забезпечення належної підготовки «матеріально-технічної бази» до приймання нового врожаю необхідно, перш за все, провести дефектування всіх робочих вузлів технологічного і транспортного обладнання, визначити перелік обладнання, яке в обов’язковому порядку потрібно перевірити насамперед.

Необхідно перевірити стан стрічок, ковшів, з’єднань норій, ланцюгів, стрічок, роликів конвеєрів, підшипників, привідних ременів, зернопроводів, перекидних клапанів, засувок, налаштування кінцевих вимикачів, кабельних ліній, коректну роботу автоматики, а також приводних/натяжних барабанів.

Зосереджуємось також на транспортному обладнанні при підготовці до нового сезону.

Особлива увага повинна бути приділена вагам, лабораторії і авто- та залізничному обладнанню (устаткуванню), яке використовується при прийманні/відвантаженні зерна. Від справності цього устаткування безпосередньо залежить швидкість приймання зерна. Потрібно звертати увагу і на під’їзні автомобільні та залізничні шляхи.

 

                         Управління фітосанітарної безпеки Головного управління

                                  Держпродспоживслужби у Вінницькій області.Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь