ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ ГРИБАМИ

Дата: 11.10.2024 15:00
Кількість переглядів: 81

  Розпочався грибний сезон. Щедрому врожаю сприяють рясні дощі і тепла погода . Проте, потрібно пам’ятати про небезпеку, пов’язану із приготуванням і споживанням цього продукту.

      Отруєння грибами реєструється щорічно. По даним Українського центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України, з початку цього року зареєстровано 13 випадків отруєння грибами, з них 1 – на Вінниччині. Потерпілих 14 чоловік, в т.ч. 4 дітей.

Щоб уникнути отруєння дикорослими грибами, потрібно їх досконало знати і дотримуватися правил їх приготування

      Отруєння викликають як самі отруйні гриби, так і умовно їстівні внаслідок неправильної кулінарної обробки. Також отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Тяжкість отруєння грибами обумовлена тим, що вони містять отруйні сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. 

    Щоб запобігти отруєнню дикорослими грибами на 100%, найпростіше відмовитися від їх споживання, замінивши на штучно вирощені. Якщо  для вас неможливо виключити їх з свого раціону, то потрібно засвоїти для себе певні правила:

- беріть тільки ті гриби, які добре знаєте, водночас вдома ще раз ретельно їх переберіть.

- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

- не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

- не купуйте гриби на стихійних ринках.

Варити гриби  потрібно в підсоленій воді не менше трьох разів по 20-30 хв., щоразу замінюючи воду. Адже  важливим є і тривалість варіння, і особливо, кількаразова заміна води.

 

    В статистиці отруєнь найбільше насторожує те, що постійно серед постраждалих є діти дошкільного віку. Гриби дуже важкі для перетравлення і протипоказані дітям до 12 років, жінкам в період вагітності та грудного вигодовування, людям літнього віку, а також тим, хто має захворювання печінки, підшлункової залози, нирок, жовчного міхура.

      Отруєння протікає вкрай важко і не рідко закінчується летально. Перші симптоми можуть проявитися в період від 30 хв.до кількох днів після вживання.  Якщо після вживання грибів з’явилися нудота, блювання, гострий біль в животі – негайно викликайте швидку допомогу! Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно! Будьте пильними і доброго всім здоровۥя!

 

 

Лікар з загальної гігієни                                        Слупачик Л.М.

 

Досвідчені грибники знають, що в травні-червні з'являється чимало грибів в лісах та на узліссях, на лугах та пасовищах, в садах тощо. Але чи всі вони є безпечними для вживання?

Отруєння дикорослими грибами з року в рік залишається однією з найпоширеніших причин немікробних харчових отруєнь, оскільки отруєння грибами протікають набагато важче інших харчових отруєнь. За минулий рік в м.Вінниця та 9 районах області  було зареєстровано 14 випадків отруєнь дикорослими грибами. Постраждало 19 осіб, в т.ч. 5 дітей. Двох дітей ,де захворіла вся сім’я,  врятувати не вдалося. 

Збирали гриби в лісосмугах, лісах та на присадибних ділянках. В основному вживали опеньки, підсадки, підосиновики, сироїжки, маслюки,  печериці, маремухи, козарі, а також різні невідомі дикорослі гриби. Причиною отруєнь, як і в минулі роки було збирання і вживання отруйних грибів замість їстівних, недбалість при заготівлі,неправильне приготування.  Більшість потерпілих мали середній перебіг захворювання, 26% - госпіталізовані з важким перебігом.  

Щоб запобігти отруєнню дикорослими грибами, по можливості взагалі відмовтеся від їх споживання, купуйте штучно вирощені гриби, які реалізують в магазинах і на спеціалізованих ринках.

Якщо ви все ж таки вирішили йти до лісу по гриби, памۥятайте про наступне:

  • ніколи не збирайте невідомі вам гриби, а також старі чи дуже молоді, їх легко сплутати з отруйними. 

  • не збирайте гриби, що ростуть поблизу промислових підприємств, автошляхів і залізничних доріг, сміттєзвалищ, - вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;

  • вдома уважно перевірте зібрані гриби перед тим як починати готувати страву або робити заготівлі;

  • якщо не вдалося одразу приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;

  • перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;при проведенні термічної обробки важлива не тільки тривалість кип’ятіння, але й кількаразова заміна води.

  • готові страви з грибів слід вживати в день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;

Гриби дуже важкі для перетравлення  і протипоказані дітям до 12 років, жінкам в період вагітності та грудного вигодовування, людям літнього віку, а також тим, хто має захворювання печінки, підшлункової залози, нирок, жовчного міхура.

 

Отруєння грибами протікає вкрай важко, з ураженням печінки, нирок, центральної нервової системи і не рідко закінчується летально. Перші симптоми можуть проявитися в період від 30 хв.до кількох днів після вживання.  Якщо з’явилися нудота, блювання, гострий біль в животі – негайно зверніться за медичною допомогою! Отруєння грибами лікується тільки стаціонарно. Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших рідних.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отруєння дикорослими грибами з року в рік залишається однією з найпоширеніших причин немікробних харчових отруєнь, оскільки отруєння грибами протікають набагато важче інших харчових отруєнь. За минулий рік в м.Вінниця та 9 районах області було зареєстровано 14 випадків отруєнь дикорослими грибами. Постраждало 19 осіб, в т.ч. 5 дітей. Двох дітей ,де захворіла вся сім’я,  врятувати не вдалося.

Збирали гриби в лісосмугах, лісах та на присадибних ділянках. В основному вживали опеньки, підсадки, підосиновики, сироїжки, маслюки,  печериці, маремухи, козарі, а також різні невідомі дикорослі гриби. Причиною отруєнь, як і в минулі роки було збирання і вживання отруйних грибів замість їстівних, недбалість при заготівлі,неправильне  приготування.  Більшість потерпілих мали середній перебіг захворювання, 26% - госпіталізовані з важким перебігом.  

Щоб запобігти отруєнню дикорослими грибами, по можливості взагалі відмовтеся від їх споживання, купуйте штучно вирощені гриби, які реалізують в магазинах і на спеціалізованих ринках.

Якщо ви все ж таки вирішили йти до лісу по гриби, памۥятайте про наступне:

  • ніколи не збирайте невідомі вам гриби, а також старі чи дуже молоді, їх легко сплутати з отруйними. 

  • не збирайте гриби, що ростуть поблизу промислових підприємств, автошляхів і залізничних доріг, сміттєзвалищ, - вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;

  • вдома уважно перевірте зібрані гриби перед тим як починати готувати страву або робити заготівлі;

  • якщо не вдалося одразу приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;

  • перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;при проведенні термічної обробки важлива не тільки тривалість кип’ятіння, але й кількаразова заміна води.

  • готові страви з грибів слід вживати в день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;

Гриби дуже важкі для перетравлення  і протипоказані дітям до 12 років, жінкам в період вагітності та грудного вигодовування, людям літнього віку, а також тим, хто має захворювання печінки, підшлункової залози, нирок, жовчного міхура.

 

Отруєння грибами протікає вкрай важко, з ураженням печінки, нирок, центральної нервової системи і не рідко закінчується летально. Перші симптоми можуть проявитися в період від 30 хв.до кількох днів після вживання.  Якщо з’явилися нудота, блювання, гострий біль в животі – негайно зверніться за медичною допомогою! Отруєння грибами лікується тільки стаціонарно. Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших рідних.

 

 

 

 

 

 

Отруєння дикорослими грибами з року в рік залишається однією з найпоширеніших причин немікробних харчових отруєнь, оскільки отруєння грибами протікають набагато важче інших харчових отруєнь. За минулий рік в м.Вінниця та 9 районах області було зареєстровано 14 випадків отруєнь дикорослими грибами. Постраждало 19 осіб, в т.ч. 5 дітей. Двох дітей ,де захворіла вся сім’я,  врятувати не вдалося.

Збирали гриби в лісосмугах, лісах та на присадибних ділянках. В основному вживали опеньки, підсадки, підосиновики, сироїжки, маслюки,  печериці, маремухи, козарі, а також різні невідомі дикорослі гриби. Причиною отруєнь, як і в минулі роки було збирання і вживання отруйних грибів замість їстівних, недбалість при заготівлі,неправильне  приготування.  Більшість потерпілих мали середній перебіг захворювання, 26% - госпіталізовані з важким перебігом.  

Щоб запобігти отруєнню дикорослими грибами, по можливості взагалі відмовтеся від їх споживання, купуйте штучно вирощені гриби, які реалізують в магазинах і на спеціалізованих ринках.

Якщо ви все ж таки вирішили йти до лісу по гриби, памۥятайте про наступне:

  • ніколи не збирайте невідомі вам гриби, а також старі чи дуже молоді, їх легко сплутати з отруйними. 

  • не збирайте гриби, що ростуть поблизу промислових підприємств, автошляхів і залізничних доріг, сміттєзвалищ, - вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;

  • вдома уважно перевірте зібрані гриби перед тим як починати готувати страву або робити заготівлі;

  • якщо не вдалося одразу приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;

  • перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;при проведенні термічної обробки важлива не тільки тривалість кип’ятіння, але й кількаразова заміна води.

  • готові страви з грибів слід вживати в день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;

 

Гриби дуже важкі для перетравлення  і протипоказані дітям до 12 років, жінкам в період вагітності та грудного вигодовування, людям літнього віку, а також тим, хто має захворювання печінки, підшлункової залози, нирок, жовчного міхура.

 

Отруєння грибами протікає вкрай важко, з ураженням печінки, нирок, центральної нервової системи і не рідко закінчується летально. Перші симптоми можуть проявитися в період від 30 хв.до кількох днів після вживання.  Якщо з’явилися нудота, блювання, гострий біль в животі – негайно зверніться за медичною допомогою! Отруєння грибами лікується тільки стаціонарно. Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших рідних.Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь